Másodszor – Teremakusztikai korrekció: kell vagy nem?

A kérdés költői, hiszen a magunk részéről már régen megválaszoltuk egyértelműen igennel. Mivel a piacon egyre több cég foglalkozik akusztikai elemek forgalmazásával és installálásával úgy tűnik, hogy a magyarországi hifisták is lassan ráébrednek az akusztika fontosságára.

Annak megítélésében, hogy a hangzásélmény fokozásában mekkora szerep hárul a helyiségre, a különféle elektronikai eszközökre, a kábelezésre, a kiegészítőkre vagy a mágiára, jelentős eltérések vannak még a szakemberek véleményeiben is. Számunkra nyilvánvaló, hogy az az általános vélekedés, mely szerint függönnyel, szőnyeggel, polcokkal és tojástartókkal mindent meg lehet oldani nem állja meg a helyét. Ugyan egy jó helyre elhelyezett polc vagy nagy méretű szobanövény, a szuper készülékállványok és alátétek alkalmazása sokat javíthat a hangzáson, de ha a szoba akusztikáját – az élhetőség, esztétikum és funkcionalitás kompromisszumait figyelembe véve – nem kezeljük megfelelően, akkor minden kábel, asztal, alátét és készülékcserével csak tüneti kezelést végzünk.

Hát milyennek is kellene lennie az ideális zeneszobának? Teljesen szimmetrikus, ablaktalan, ajtó nélküli, csupasz falú helyiség, melyben a szilárd határoló felületek (értsd falak) mérete, egymáshoz viszonyított aránya az ideális tartományba esik, pl.:

Magasság   Szélesség    Hossz
1.00            1.14            1.39
1.00            1.28            1.54
1.00            1.60            2.33

De még ez sem elég, hiszen az sem mindegy, hogy a szilárd határoló felületek milyen visszaverő és elnyelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Szobánk nagyjából így nézne ki:

Na erre varrjál gombot! Tehát, ha van is ilyen szobád, és oda tudsz teleportálni a hifiddel együtt, még akkor sem lesz minden oké. Itt jön a képbe az ábrán is látható teremakusztikai korrekció, amikor különböző elnyelő vagy abszorber, és visszaverő-szétszóró vagyis diffúz felületeket variálva, kombinálva megakadályozzuk azt, hogy olyan káros rezonanciák lépjenek fel, melyek az akusztikai élményt negatívan befolyásolják. Nem süketszobát kell tehát kialakítani!

Termékkínálatunkban megtalálhatóak azok az akusztikai elemek, melyek alkalmazásával minden akusztikai problémára tudunk megoldást javasolni (“És még jól is néznek ki!” – mondta egy látogatónk.) Íme néhány:

A demo lánc a QRD67 diffúzorral a háttérben

Akik jártak nálunk a tavalyi Hi-Fi Show-n, azok talán emlékeznek a hangfalak mögött álló érdekes képződményre, mely az RDacoustic által gyártott QRD67 diffúzor volt. Hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legtöbb látogató nem hitte el, hogy négy ekkora méretű doboz 20 négyzetméteren így tud szólni. Annyira jól működött, hogy a korai visszaverődési pontok kezelése nem is vált szükségessé, elég volt a hangfalak pozicionálásával kicsit bíbelődni.

A GIK Acoustics egy speciálisan a professzionális és otthoni felhasználásra szánt akusztikai elemek fejlesztésével, gyártásával foglalkozó cég, melyek termékeit mi is forgalmazzuk. Zenehallgató helyiségünk akusztikáját e gyártó termékeivel alakítottuk ki. A legtöbb lakószobához hasonlóan a miénket is a szimmetria teljes hiánya jellemzi, így feladatunk nem is volt annyira egyszerű. Csak néhány szóban erről is.

A sarkokban keletkező állóhullámok kialakulásának esélyét nagy mértékben csökkenti a fenti képen is látható Tritrap fantázianevű basszuscsapdák alkalmazása. A készülékállvány mögött elhelyezett 6A Alpha panel egyszerre abszorber és diffúzor is. A mellette két oldalt, illetve rajta látható abszorberek az Art termékcsalád tagjai, melyek a 242 típusjelű abszorbereken alapulnak azzal a különbséggel, hogy a megrendelő által kért képet nyomtatják rájuk. Ezek például az általam fényképezett fotók felhasználásával kerültek legyártásra.

Mint látható, az Art panelek lábakra is elhelyezhetők – és ez valamennyi panelre igaz. Így ha a nej (vagy férj, bár ez nem tipikus) nem tolerálja a nappaliban a különféle furcsa hasábok jelenlétét, akkor ezeket akár el is lehet tenni arra az időre, amikor nem hallgatunk zenét.

 

Külön említést érdemel az Impression diffúzor-abszorber termékcsalád, melyekkel az oldalfalak korai, valamint az első és hátsó falak másodlagos visszaverődési pontjai kezelhetők hatásosan. A front három eltérő színben (fa, fekete és fehér), ötféle mintázattal rendelhető, és a szövet színárnyalata is szinte teljesen a vásárló igényeihez igazítható. Ez az akusztikai elem is háromféle standard méretben létezik. Külön érdekesség, hogy a Tritrap basszuscsapdák is rendelhetők Impression változatban, ezzel variálhatóságuk is jelentősen kibővül.

Demó szobánkban demonstrálni is tudjuk az egyes akusztikai elemek hangzásra gyakorolt hatását, így ha valakit ez érdekel, akkor csak be kell jelentkeznie hozzánk a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeink bármelyikén.