Akusztikai korrekció kompromisszumok nélkül

Még az elmúlt év nyarán kezdtünk hozzá egy zeneszoba akusztikai korrekciójához, mely egy nem hétköznapi audió rendszernek ad otthont. A tulajdonosa már 20 éve fejleszti, tökéletesíti eszközeit, illetve az általuk nyújtott hangzást, gondot fordítva valamennyi komponensre, kiegészítőre, de a tápösvényre, és a szoba akusztikára is. Azaz utóbbi esetében nem volt maradéktalanul elégedett a korábban nyújtott szolgáltatással. A hiányérzet miatt kezdett el keresgélni a Net-en, míg rábukkant az RDacoustic akusztikai megoldásaira, így jutott el hozzánk. A kezdeti beszélgetéseket egy bemérés, tervezés, és újabb beszélgetések követték, sok zenehallgatással egybekötve. A korábban megvásárolt, és felhasznált akusztikai elemek jó részét levettük a falakról, csupán a sarkokban elhelyezett basszuscsapdákat tartottuk meg, és a mennyezetre szereltük fel a szobában mindenfelé felerősített skyline típusú diffúzorokat. A 60 Hz-en tapasztalható mélykiemelés csökkentésére a meglévők mellé a hallgatási pozícióval szemben az ablak alá a GIK Acoustics Soffit Bass Trap elnevezésű basszuscsapdáját tettük.Bár a hangzás jelentősen javult – amit az újabb mérési eredmények is megerősítettek – a megrendelő tovább vitte a projektet, és elkezdődött a hosszú várakozás, amíg elkészültek az RDacoustic-tól megrendelt elemeink.

A hallgatási pozícióval szembe egy QRD67 diffúzor került, mely több mint 4400 darabból áll, a súlya két mázsa. A bal és a jobb oldali falra a Hybrid Acoustic Panel-ek kerültek 1,5×2 m méretben, melyek egymás negatívjai. Mivel a helyiség hátrafelé nyitott, és egy folyosó köti össze a nappalival, így a hallgatási pozíció mögé is került még egy Hybrid Acoustic Panel a fenti méretben, mely térelválasztóként is funkcionál.

Alig vártuk, hogy hallhassuk az eredményt! Sietve igyekeztünk összerakni a hifit, és meg sem vártuk, hogy minden kiegészítő a helyére kerüljön. Igaz ebben a kijárási korlátozás is szerepet játszott, mivel már este hét körül járt, és nem terveztük, hogy hajnal ötig maradunk. Ahogy egyre másra belehallgattunk azokba a felvételekbe, melyeket már többször hallottunk ezen a rendszeren, szinte hihetetlennek tűnt, hogy mekkora tér vesz körül minket, a zene, a hangszerek, az énekesek olyan plasztikusan jelentek meg, hogy szinte mindennek érzékelhetővé váltak a valódi fizikai kiterjedései. A sztereó rendszer által nyújtott hangzás minden irányban jóval túlnyúlt a szoba dimenzióin, a hangfalak eltűntek ebben az akusztikai térben, csak a szín tiszta zene maradt. Valóban olyan volt, mintha a koncertteremben ültünk volna. Ha nem középen, az ideális pozícióban voltunk, akkor sem a hozzánk közelebbi hangfalból jöttek a hangok, hanem minden előadó ott maradt a saját helyén, csak a hozzánk közelebb lévőket hangosabban hallottuk, mint a kórus tőlünk távolabb álló tagjait.

Számomra ez a rendszer képviseli a referencia hangzást, és csak gratulálni tudok a tulajdonosának. Szívből kívánom, hogy sok örömet okozzon neki a zenehallgatás!