A tini és a gyilkos bálna

A cím kissé hatásvadász vagy még inkább kattintás vadászra sikerült, és inkább utal valami Holliwood-i történetre, semmint az Aqoustique Quality high-end hangfalcsaládjának két kisdobozára, pedig valójában róluk van szó.

Az AQ Passion sorozata három tagból áll, a zászlóshajó szerepét a Passion (Szenvedély) modell viszi. 1220 mm-es magasságával, 55 kg-os tömegével, és gyönyörű vonalaival magára vonja a figyelmet. Most mégsem róla lesz szó, hanem a kistestvéreiről.

A sorozat középső tagjának külső megjelenéséről azonnal látható, hogy a Passion-vonal darabja, hiszen a nagy testvér dizájnjának számos stílusjegyét magán hordozza. Kisdoboz mivoltára utal elnevezése is: Teen, mely magyarra fordítva tinit vagy tinédzsert jelent. Úgy látszik, hogy az egyszerű hasábforma is tartogat még meglepetéseket, ha avatott dizájner kissé átrajzolja a vonalait, mert ez a kis doboz egyszerűen gyönyörű. A versenytársak közül talán a Sonus Faber hangfalaitól láthattunk hasonló külső megjelenést, ahol a formák és a felhasznált anyagok is szemet gyönyörködtető egységbe rendezve teremtették meg a szoborszerű szépség és a funkcionalitás egységét. A kompozíció az opcionálisan rendelhető gyári lábbal válik teljessé, mely szintén követi a Passion formai és stílusjegyeit.

Eddig csak a külsőről beszéltünk, de mondjunk valamit a beltartalomról is, ami szintén sokat ígérő. Mint minden AQ doboznál, a belső kábelezéshez itt is az AudioQuest vezetékeit használták, a Teen-ben konkrétan a Solid Core típust, melyet valamennyi csatlakoztatott alkatrészhez forrasztással rögzítenek. A doboz két utas, basszreflex rendszerű, a felső frekvenciatartomány lesugárzásáról a Scan-Speak Illuminator 1″-os csipogója gondoskodik, míg a közép és mély hangokat a 6,5 “-os Revelator hangszóró állítja elő, melynek SBR gumiperemes papírmembránjai 13 mm kimozdulásra képesek.

Az extrémen merev, előlapján 50 mm vastag, MDF szerkezetű dobozkonstrukció semmiféle esélyt nem ad a káros rezonanciák ébredésének, az elöl elhelyezett reflexnyílásnak köszönhetően a hangfal jól tűri a falak közelségét is a gyártó szerint.

Az Orca, vagyis gyilkos bálna névre keresztelt dobozka egyáltalán nem mondható termetesnek, 14 kg-os súlya sem nevezhető soknak, persze mihez képest. Formabontó külseje inkább idézi a lopakodó technológiával készült repülőket, semmint a tenger csúcsragadozóját. No de kinek mi jut eszébe róla. Azt el kell ismerni, hogy szép, és ezt a szépséget csak fokozza az opcionálisan rendelhető gyári láb, melyre a dobozt – ez is érdekes megoldás – a beépített neodímium mágnesek rögzítik. Ennek köszönhetően a gyönyörűen lakkozott és polírozott felület nem karcolódik össze. A szokatlan forma egyáltalán nem öncélú, és nem pusztán az egyedi dizájnt szolgálja, hanem a hangzásra is komoly hatással van. Az Orca kialakításával kiküszöbölték a párhuzamos felületeket, így a doboz belsejében egyáltalán nem jönnek létre állóhullámok, melyek ronthatnák annak akusztikai jellemzőit.

Ennél a doboznál is a kétutas, basszreflex rendszert alkalmazták, a hangszórókészlet itt is a Scan-Speak gyártmányokból áll. Az Illuminator magassugárzót itt egy 6″-os mély-közép driver egészíti ki. Ebben a modellben is az AudioQuest Solid Core vezetékeit használták a belső kábelezéshez.

Mindkét doboz két pár, aranyozott hangfal csatlakozót kapott, mely kettős kábelezést és kettős erősítést is lehetővé tesz. Csak közbevetőleg jegyzem meg, hogy az általam eddig kipróbált AQ modellek mindegyike jobban teljesített bi-kábelezéssel.

A két modell a Pontos 6 állódoboz társaságában március közepén érkezik hozzánk, és várjuk tesztelésre mindazokat, akiknek felkeltették az érdeklődésüket. Szóval szabadítsuk ki Willy-t együtt! További információkkal Facebook oldalunkon és a gyártó honlapján találkozhatnak:

www.aqaudio.cz

https://www.facebook.com/impressivia/