RDacoustic EMI Neutralizer hálózati szűrő/elosztó

6188 

RDacoustic

Leírás

Az RD EMI Neutralizátor vagy „Semlegesítő” egy hálózati tápszűrő/elosztó beépített túlfeszültségvédelemmel. Hatékonyan szűri a mindenhol jelenlévő nagyfrekvenciás zavarjeleket és tiszta energiával látja el az érzékeny audió komponenseket. Eltávolítja a háttérből a hasznos jelre ülő zavarokat, ezzel még részlettelibb, kristálytiszta hangot biztosítva.

Az előlapon lévő feszültségmérő műszer a hálózat feszültségszintjét mutatja. A hátoldalon elhelyezkedő hat darab aljzat mind egymástól elkülönített, önálló tápáramkörök kimenetei. Minden egyes áramkör saját leválasztó transzformátorral rendelkezik. Az F4SX kombinált szűrő, mely az RD Acoustics saját fejlesztése, felelős a hálózati feszültséggel beérkező nagyfrekvenciás zajok szűréséért és a túlfeszültségvédelemért.

Általános jellemzők:

  • Szimmetrikus és aszimmetrikus interferencia szűrése
  • DC komponens leválasztása a bejövő hálózati feszültségről

Be- és kimeneti feszültség: 230 V / 50 Hz +- 10 %

Maximális folyamatosan leadott teljesítmény: 1400 W

Terheletlen teljesítményfelvétel: 8 W

Nagyfrekvenciás szűrési tartomány: 9 kHz-től 4 GHz-ig  (-35 dB-től 110 dB-ig)

Biztosíték: 10 A/T

Transzformátorok rövidzárása elleni hőmérsékleti védelem: 100 °C

Kisülés védelem:

  • Kikapcsolt állapotban is aktív

Villámcsapda: 8/20 µS – rövidzárási áram: 3 x 20 kA

Túlfeszültségvédelem lökőhullám (surge) esetén: > 4500 V

Rövidzárási áram lökőhullámmal (surge) esetén: 3 x 8000 A

Túlfeszültségvédelem gyors villamos tranziens (burst) esetére: > 4500 V

Rövidzárási áram gyors villamos tranziens (burst) esetére: 3 x 6000 A

Galvanikusan leválasztott tápáramkörök:

1 db 1000 W-os tápáramkör

4 db 100 W-os tápáramkör

Az áramkörök közötti szigetelés: 20 kV

A hálózat és a készülék közötti szigetelés: 10 kV

 

Egyéb paraméterek:

  • A bekapcsoláskor külön áramkör szabályozza az áramfelvételt
  • Fizikai méretek: 495 x 425 x 145 mm
  • Súly: 37 kg
  • Környezeti hőmérséklet melyben használható: -10-től +50 °C-ig
  • Aljzatok száma és típusa: 6 db European Schuko
  • Feszültségmérő pontossága: +- 0,5 %
  • A készülékház IP20-as védettségű

Az EMI Neutralizer a szenvedély és a technológiai tökéletesség ötvözete. A készülék elkészítésének alapkoncepciója:  a funkcionális elemek között a szigorú biztonsági előírások érvényesülése, a túlfeszültség védelem, és a villamos hálózaton mindenhol jelenlévő zavarok hatékony szűrésének kombinációja. Ennek alapjául az RD-s srácok EMC (elektromágneses kompatibilitás) terén szerzett 20 éves tapasztalata szolgál. Pontosan ismerik milyen interferenciák lépnek fel a villamos hálózaton és hogy ez milyen módon degradálja a zenei élmény minőségét. Mindannyian tudjuk mit szeretnénk – minél több részletet hallani. Technikai oldalon ez azt jelenti, hogy a hálózati interferenciát minél jobban el kell nyomni, azaz minél jobban megnövelni a zaj és a hasznos jel közötti távolságot. Ezt a célt oly módon sikerült elérni, hogy a szűrőt öt különálló áramkörre osztották, mely mindegyikét egy T-ULN transzformátor és egy F4SX szűrő alkotja. A végső konstrukció minden várakozást felülmúlóan funkcionál. A különböző mérési eredmények, videók, tesztek és a vásárlók visszajelzései is ezt támasztják alá.

A szűrő minden darabja a Cseh Köztársaságban készül, ahogy az összeszerelés is itt történik. A tesztelést a vyskovi Katonai Technikai Intézetben végzik az EU-s túlfeszültségvédelmi és elektromágneses összeférhetőségi szabványoknak megfelelően (Ez megfelel az MSZ EN 61000-4-5:2014 és MSZ EN 61643-11:2013 előírásainak).

F4SX szűrő

Az RDacoustic saját, audió célra kifejlesztett szűrője integrált, három szakaszú túláram védelemmel van ellátva. Az összességében a négy szűrőszakasz a 9 kHz-től 4 GHz-ig terjedő frekvenciasávban dolgozik -23 dB és -100 dB között. Minden egyes szakasz nagy sávszélességűre lett tervezve, azonban a szűrő a napjainkban annyira elterjedt kapcsolóüzemű tápegységek tartományában a leghatékonyabb. A F4SX úgy került kialakításra, hogy a tápegységekből jövő szimmetrikus és aszimmetrikus zavarjeleket is szűrje.

Egy másik nagyon fontos eleme a szűrőnek a védőföldhöz kapcsolt nagyfrekvenciás ferritmagos induktor, mely az aljzatok védőföld csatlakozójának elcsatolását teszi lehetővé a hálózat védőföldjétől.

A három fokozatú túlfeszültség védelem az alábbi módon épül fel: Az első szekció három darab ívoltó gázkisülő kamrából áll (lightning arrester), mely a nagyenergiájú impulzusokat nyeli el (alkalmasint egy villámcsapást). A második három darab fém-oxid varisztorból, melyek a rövid idő alatt fellépő, gyors feszültségtüskék elnyeléséért felelnek. A harmadik szekció három nagy gyorsaságú varisztorból áll és a maradék nagyfrekvenciás túlfeszültség ellen nyújt védelmet.

Öt független, galvanikusan izolált tápáramkör

Minden audió komponens megérdemli a legjobbat, azaz a saját tápáramkörét. Ez a gondolat képezi az EMI Neutralizer topológiájának alapját, mely öt különálló tápáramkört kínál az audió komponenseknek. A készülékek ezáltal nem képesek a villamos hálózaton keresztül hatni egymásra. Minden tápáramkör galvanikusan el van választva a hálózattól egy alacsony zajtényezőjű T-ULN transzformátorral, mely konstrukciójának köszönhetően a nagyfrekvenciás interferenciát is csökkenti, melyet a rendszer a hálózatból összeszedne.

Egy 1000 W-os áramkör biztosítja a tápellátást egy erősítő vagy két monoblokk (két aljzat is van) számára. A 4 darab 100 W-os áramkör pedig kifejezetten a forráskészülékek (CD, DAC, lemezjátszó, PC, stb.) számára készült. (100 W bőven elegendő kell legyen bármilyen forráskészüléknek, melyek tápfelvétele általában kevesebb mint 30 W.)

Alacsony zajtényezőjű T-ULN transzformátorok:

A T-ULN transzformátorok ismét csak az RDacoustic saját konstrukciója, mely kifejezetten audió célra lett kifejlesztve. Feladatuk a harmonikus és DC komponensek leválasztása a hálózati feszültségről. A primer és szekunder tekercsek között egy speciális szigetelő réteg található, hogy a köztük lévő parazita kapacitás a lehető legkisebb legyen. Ez az alacsony kapacitás eliminálja a tápegységek nagyfrekvenciás interferenciájának transzferjét. A transzformátor tekercselése árnyékolt és légmentesen zárt, hogy meggátolja a tekercselés 50/100 Hz-es búgását.

Minden egyes transzformátor védve van a végleges rövidzártól egy újra kapcsolható hőmérsékleti biztosítékkal mely leold, ha a tekercsek hőmérséklete meghaladja a 100 °C-ot.

Csillapítási karakterisztika

Alább a szűrő csillapítási karakterisztikája látható 10 kHz – 30 MHz, valamint 10 kHz – 4 GHz tartományokban:

A készülék ára: 6188 Euro.

Az alapmodell mellett rendelhető a 11 aljzatot tartalmazó, 4,6 kW teljesítményű változat is, melynek bruttó ára 13908 Euro.

Vélemény

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.