Tápszűrés – LampizatOr Silk

A tápellátás fontosságával a legtöbb hifista tisztában van, sőt, sokan állítják, hogy a készülékek megfelelő működése szempontjából kiemelkedő jelentősége van. Sok gyártó kínál különböző megoldásokat a megfelelő minőségű és “tisztaságú” hálózati áram előállításához, az egyszerű elosztóktól az erőmű méretű áram regenerátorokig. Ezek a készülékek sok esetben több milliós nagyságrendű összegekbe kerülnek. Áramköreik arra hivatottak, hogy a hálózati váltóáram sinusjelét torzító zavarjeleket megváltoztatva, kiszűrve minél egyenletesebb hullámalakot hozzanak létre. A hasznos jelalak megváltozása azonnal érzékelhető torzításban, a felbontás csökkenésében, a térhatás elvesztésében, beszűkülésében jelentkezik. Minél kifinomultabb rendszert használ valaki, a hatás annál inkább érzékelhető. Emellett sok eszköz kínál védelmet a hálózatból érkező kártékony hatások, pl. a túlfeszültség és a feszültség tüskék ellen, melyek károsíthatják imádott audio eszközeinket.

A tápszűrők működési elvük szerint is többfélék lehetnek, attól függően, hogy a gyártók milyen filozófia mentén végzik a fejlesztéseiket. Ha kategorizálni szeretnénk az elektromos hálózatba integrálható szűrőeszközöket, akkor alapvetően két csoportba sorolhatjuk ezeket, vannak aktív és passzív elv szerint működőek. Előbbiek a jelútba kötve avatkoznak be a rendszer működésébe, ezek közé tartozik a LampizatOr Silk elnevezésű készüléke is. Ilyen eszközöket Magyarországon már jól ismert gyártók is forgalmaznak, ezek közé tartozik a Nordost, IsoTec, PS Audio, stb.

A Silk aluláteresztő szűrőként nem avatkozik be az 50-60 Hz-es tartományban üzemelő hálózati áram jelalakjába, de kiszűri a mega és gigahertzes tartományba eső EMI és RFI zavarokat. Teszi ezt anélkül, hogy ez a dinamika, és a felbontás rovására menne. Az eredmény a hallgató számára nagyobb tisztaságban és holografikus realizmusban jelentkezik, miközben a mikro- és makrodinamika érintetlen marad. A készülékben négy, egymástól teljes egészében elszeparált hálózati aljzat található, így elektromos interferencia nem léphet fel. A készülék három változatban érhető el, a különbség a beltartalom alapján jelentkezik az árban. Az alapváltozat igen versenyképes áron érhető el. Jelenleg bemutatótermünkben a Gold változat próbálható ki, a meghallgatás eredményeiről is hírt fogunk adni.