Szobaakusztikai megoldások a GIK Acoustics kínálatából I.

Már többször próbáltuk felhívni a figyelmet az akusztikai környezet optimalizálásának fontosságára, és több érdeklődő otthonában is demonstráltuk az általunk forgalmazott akusztikai elemek hangzásra gyakorolt pozitív hatásait. Most ismerkedjünk meg közelebbről a GIK Acoustics által kínált termékek jellemzőivel.

Ehelyütt nem szeretnék részletekbe menő értekezést folytatni azokkal az akusztikai törvényszerűségekkel kapcsolatban, melyek egy helyiség hangzását alapvetően meghatározzák, hiszen aki a témában el kíván mélyedni rengetek szakirodalmat, a témával avatottan foglalkozó weboldalt, esetleg profi videókat talál a neten, és tanácsadásért fordulhat közvetlenül hozzánk is. Csak néhány lényeges tényezőt emelünk ki, melyek megkönnyítik helyiségünk hangzásának optimalizálását anélkül, hogy műszeres bemérést kellene alkalmaznunk, mely azért a tökéletes eredmény elérése szempontjából erősen ajánlott.

Először is szögezzük le, hogy a hangzás megítélése teljesen szubjektív, és mindenki másként képzeli el az ideális hangzásélményt. Vannak akik a minél nagyobb sávszélességet és dinamikát, vannak akik inkább a mélytónusú hangot vagy az egyenesen dübörgő basszust, míg mások a pengeéles magasakat részesítik előnyben. Bárhogy legyen is egy biztos, hogy az általunk ideálisnak gondolt hangzást pusztán az audio lánc felépítésével és a kábelek kiválasztásával nem tudjuk létrehozni, viszont könnyen eshetünk abba a hibába, hogy elkezdjük a gombhoz varrni a kabátot. Ahelyett, hogy a helyiségünkben keletkező torzítást szüntetnénk meg, elkezdjük az egyes komponensek véget nem érő csereberélgetését anélkül, hogy célunkat megközelítenénk.

A szobánkban létrehozható legjobb hangzást egyes frekvenciák csillapításával vagy a megfelelő helyeken elnyeletésével, míg más frekvenciatartományban a hanghullámok szétszórásával érhetjük el. Hogy hol, milyen megoldást kell alkalmaznunk legalábbis tisztában kell lennünk a korai és másodlagos visszaverődési pontok mibenlétével, valamint a sarkok hangzásra gyakorolt hatásával. A továbbiakban az egyes termékkategóriák bemutatásán keresztül világítunk rá azokra az akusztikai szabályszerűségekre, melyek ismeretében optimalizálni tudjuk hangzási környezetünket. Ebben az első részben a mélyhangok kezelésének problémáira összpontosítunk.

Szélessávú basszuscsapdák

A basszuscsapdák akusztikus energia elnyelők, melyeket arra terveztek, hogy csillapítsák az alacsony frekvenciájú hangenergiákat. Céljuk, hogy egy kiegyenlített mély hangzással rendelkező szobát hozhassunk létre azáltal, hogy az alsó tartományban fellépő rezonanciákat csökkentjük. Mindenki találkozhatott azzal a jelenséggel, amikor arra figyel fel zenehallgatás közben, hogy bizonyos mélyhangok, például a bőgő vagy a basszusgitár esetében hangosabban szólalnak meg, szinte elnyomva minden mást. Ez a jelenség akkor jön létre, ha egy közeg határán a hanghullám legalább részben visszaverődik. A határ felé haladó és az onnan visszaverődött hullámok interferenciája bizonyos feltételek teljesülése esetén sajátos, állandósult hullámalakzatot – ún. állóhullámot – eredményez. Ennek jellegzetessége az, hogy a közeg meghatározott tartományaiban lévő pontokban a rezgés azonos fázisban történik. Állóhullám létrehozható pl. a harmonikus síkhullámot visszaverő, a hullám terjedési irányára merőleges két sík közötti térrészben, tehát a szoba sarkaiban.

A cég kínálatában többféle méretű, és alakú akusztikai elem található, mely a mélyhangok csillapítására, vagy speciálisan a sarkokban az állóhullámok kialakulásának megelőzésére szolgál. Ilyen a Tritrap fantázianevű basszuscsapda is, mely első sorban a sarkokban vagy akár, ahogyan az alábbi képen is látható a falak mellett vagy a mennyezet alatt is elhelyezhető.

Tritrap basszuscsapda

Hasonló célt szolgálnak a négyzet alaprajzú hasábok is, melyek szintén az állóhullámok kialakulásának megelőzésére szolgálnak.

Soffit Basstrap

A falak mellett vagy a mennyezeten is – amennyiben szükséges – elhelyezhetünk olyan akusztikai elemeket, melyek a mélyfrekvenciák csillapítására szolgálnak, az alábbi képeken erre láthatunk megoldásokat.

 

A szabadon vagy lábakon álló akusztikai panelek különösen azoknak ajánlottak, akik kénytelenek egyensúlyt teremteni a lakószoba és zeneszoba funkciók között. A lábaknak köszönhetően a panelek zenehallgatáskor a megfelelő helyre állíthatók, majd a tevékenység végeztével simán elrakhatóak, így feleségkompatibilitásuk is jelentősen megnő.

Ezek az akusztikai megoldások is leginkább hangstúdiókban és házimozikban használatosak, valamint minden olyan helyiségben, ahol kritikus kérdés a megfelelő zenei környezet megteremtése.

 Hangolt membránú basszuscsapdák

Azok után, hogy a szélessávú kontroll megvan és a hangok csillapítási ideje többnyire rendben van, még mindig állhatnak fenn problémák az alacsony frekvenciákon. A Scopus Hangolt Basszus Csapda ennek a problémának az orvoslására lett kialakítva. Közvetlen a sarokba helyezhetők ezzel csökkentve a mély hangok elülési idejét, vagy egymásra helyezve őket, forrópontokat hozhatunk létre, amik kioltják a nullákat és a csúcsokat.

                       

Mint a képen is látható a vastag, hangelnyelő anyag előtt lehet diffúzor felület attól függően, hogy a teljes frekvencia tartományban szükséges-e elnyeletés vagy csak a mély tartomány esetében. A diffúzor felületek alkalmazásával a közép- és magastartományba eső hanghullámok szétszórásával az interferencia kialakulását előzzük meg. A panelek működését jól szemlélteti a következő metszet, mely a mély frekvenciák esetében lejátszódó folyamatokat ábrázolja.

 

Látható, hogy a mély hangok által keltett hullámok a szélek felé haladva kioltódnak, és nem jönnek létre káros visszaverődések.

A közép és magasfrekvenciájú hangok kezelésének problémáival a következő részben foglalkozunk, és ezekkel kapcsolatban is kínálunk akusztikai megoldásokat. Ha felkeltettük érdeklődését, állunk rendelkezésére egy bemutatóra zenehallgató helyiségünkben, vagy akár az Ön otthoni környezetében is! Demóra jelentkezni a megszokott módon, a Rólunk/Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken lehet.