RCA 45 vs. KR 45 összehasonlító csőteszt

Nem régen jelent meg a japán Vacuum Tube Kingdom 83. száma, mely egy összehasonlító tesztet is tartalmaz. A megmérettetés résztvevői az RCA 45 és a KR 45 triódák voltak. A 45 típusú triódákat előszeretettel alkalmazzák CD és DAC készülékek kimenő fokozatában, valamint előerősítők meghajtására. Nem régen tettük közzé ebben a rovatunkban, hogy a KR Audio P-135 típusjellel megkezdte az új előerősítői gyártását, melyek már KR 45 csövekkel készülnek. E teszt számunkra emiatt is érdekességgel bír.

A szaklap a teszt során az általuk használt tesztláncban helyezte el az amerikai RCA és a cseh KR elektroncsöveit.

RCA 45 triódák

KR 45 trióda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megállapításaikat Gaetano Pugnani: Praeludium & Allegro című művének CD-ről történő, többszöri meghallgatása után a KR Audio ottani forgalmazója az alábbiakban foglalta össze:

“RCA 45: violin was little indecisive and nervous KR 45: violin was brighten splendid, good sound
The sound of violin changed drastically. Congratulation! The evaluation was good result.”

Magyarra fordítva:

“RCA 45: a hegedű kissé határozatlan és ideges volt. KR 45: a hegedű fénypompás volt, jó hang. A hegedű hangja drasztikusan megváltozott. Gratulálok! Az értékelés jó eredményt hozott.”

Persze egy ilyen teszt nem kell, hogy mindenkit meggyőzzön a KR csövek kiválóságáról, de minden esetre támpontot jelenthetnek egy esetleges vásárlás során. Ha ehhez hozzátesszük az általunk sokat hangoztatott érvet, miszerint a KR Audio által gyártott elektroncsövek tartósságban felülmúlják más gyártók csöveit, akkor már az 500 €/pár beszerzési ár sem tűnik olyan magasnak.