Még egyszer: CES 2017 Las Vegas

Az idei CES rendezvényéről egymás után jelennek meg a beszámolók a külföldi szaklapok internetes oldalain, melyek közül több is foglalkozik az általunk képviselt márkák szereplésével. A KR Audio amerikai importőre a Wellrounded Sound, melynek demo szobájáról a korábbi beszámolóban néhány képet is közreadtunk. Most foglalkozzunk egy kicsit azokkal az elemekkel, melyekről nem állt rendelkezésre elég információ korábban.

Acoustic Quality Passion Orca

A futurisztikus külsejű doboz szintén a cseh high-end terméke, mely ezen a kiállításon mutatkozott be. Az 1995-ben alapított Acoustic Quality cég eleinte főként hangfalak építésére szakosodott, de mára már más komponenseket is készítenek. A  Passion sorozatba tartozó Orca annyira új, hogy még nem is szerepel a cég honlapján, szemben a mellette látható Passion Teen kétutas, basszreflex rendszerű kisdobozzal.

Acoustic Quality Passion a “Nagy testvér”

A háromutas, szintén basszreflex rendszerű Passion állódoboz lágyan ívelt előlapja és lant formája igazán karcsúvá és légiessé teszi ezt az egyébként 55 kg-os tornyot. A készítők a Scan-Speek magas és középsugárzója mellé a Revelator 10″-os mélynyomóját építették be, a kábelezéshez az AudioQuest Castle Rock belső vezetékeit használták. Mindez, és a szemmel láthatóan magas minőségű megmunkálás magyarázatot ad a 17980 Euro-s vételárra is. A doboz nem a legérzékenyebb, a gyári adat szerint csupán 89 dB, de ez is elég volt a kissé módosított KR Audio VA340 MkII erősítőnek.

KR Audio VA340 MkII

Az alapváltozatban található sima 300B csövek 12 Watt teljesítménye helyett ebben az erősítőben a nagyobb teljesítményű 300B XLS csövek vannak, melyekkel 20 Watt teljesítményre képes, így nem jelentett problémát a 89 dB érzékenységű AQ Passion dobozok meghajtása sem.

A szakmai közönség beszámolója szerint ez a cseh vonal nagyon erősnek bizonyult, a hangzás lenyűgözte a szakmai közönséget, melyről több beszámoló is megjelent az alábbi fórumokon:

 

Kissé furcsának tűnik, hogy bár a közép-kelet európai cégek Észak-Amerikában, Ausztráliában, és tőlünk nyugatabbra is szép sikereket érnek el, addig hazánkban alig ismerik termékeiket. Míg a német polgár ragaszkodik a hazai márkákhoz, és előszeretettel vásárolja a német gyártók készülékeit, addig a magyarok számára az igazi minőséget az un. angol vagy amerikai esetleg a francia-olasz hangzás jelenti. Még a “német hangzást” is jobban elismerik, mint bármely hazai vagy közép-európai cég által nyújtott minőséget.

Lehet, hogy mi magyarok általában túl sznobok vagyunk ahhoz, hogy a fülünkre hallgassunk, pedig aki már hallotta a KR Audio erősítőinek a hangját egy jó hangfallal, annak nem egykönnyen megy ki a fejéből, és mindig vágyakozni fog utána.