VA350

2 x 30 Watt-os, single-ended, tiszta A osztályú, visszacsatolás nélküli, sztereó, integrált, csöves erősítő

Teljesítmény csövek: 2 x T100
Kimenő teljesítmény: 2 x 30 Watt (THD=3%)
Kimenet: 4 / 8 Ohm
Frekvencia tartomány: 20 Hz-20 kHz (-3dB)
Visszacsatolás: nincs
Csillapítási tényező: Hozzávetőleg 2.8
Előerősítő: félvezetős, mechanikus (reed) relékkel
Távirányító: hangerő & csatorna választó
Bemenetek: 4 x RCA
Bemeneti érzékenység: 4 x 0.75V / 47 kOhm (minden csatornán)
Tápellátás: 230/115V AC, 50/60 Hz
Teljesítményfogyasztás: 300VA
Működési hőmérséklet: 5C°-tól 40 C°-ig
Tömeg: Kb. 37 Kg
Méretek, beleértve a kiálló részeket és kezelő szerveket (sz/m/h):
Kb. 53.5 x 30.5 x 41.5 cm

VA350

KR Audio VA350i

 

Az erősítőt több szaklap is tesztelte már az elmúlt években, és jópár szakmai elismerést begyűjtött. Németországban a Fekete Lovag, az USA-ban a Bébi Kronzilla nevet kapta. A jellegzetes, és nem túl formatervezett dizájn – amit lehet szeretni vagy nem szeretni – egyből felismerhetővé teszi a KR Audio erősítőit. A matt fekete hasábokból összerakott készülékház magas minőségű műszaki tartalmat rejt, melynek az elülső részén a tükörfényesre polírozott, rozsdamentes acél fedlapon ágaskodó egy pár KR T-100 elektroncső rögtön magára vonja a figyelmet. Ez a csőtípus egy módosított 845-ös elektroncsőnek felel meg, ami single-ended kapcsolásban is 30 Watt teljesítmény leadására képes. Az erősítőt tesztelő több szaklap a készülékről egybehangzóan állítja, hogy a 845-ös triódák hajtósságához a 300B hangkaraktere párosul. A csövek élettartama szerencsés esetben 10.000 óra, így nem sokszor kell majd cserélni őket, ami egyébként nem olcsó mulatság. Sajnos – mivel a piacon más nem gyárt ilyen elektroncsövet – a KR megfosztott bennünket a csőcsere, és az ezzel való “játék” vagy kísérletezés lehetőségétől. Ha kísérletezni szeretnénk, akkor ne ezt válasszuk, hanem akár a VA340 vagy az Antares típusokat. El kell fogadnunk, hogy erősítőnk úgy jó, ahogy van.

A csöveket külön-külön, három oszlopra ráhúzott kerek védőrács veszi körül, melynek tetején egy hőelvezető anyagból készült gyűrű található, mely megóvja a csöveket a nem kívánatos rezgésektől, és a véletlen kimozdulástól is. Aki viszont szeretné, ha a csövek szabadon állnának, az kis ügyességgel, a tartozékként mellékelt imbuszkulcs segítségével eltávolíthatja a rácsokat.

Az erősítő hibrid konstrukció, mint a KR Audio valamennyi integrált készüléke. A KR tervezési koncepciója szerint igyekeztek a csöves és a félvezetős elektronikák minden pozitívumát egybe gyúrni a hátrányaik nélkül. Az előerősítés során J-FET-et, míg a meghajtó fokozatban MOSFET-et használnak. A tervezés és kivitelezés egyik fő szempontja a lehető legjobb jel/zaj arány elérése volt, mely jobb mint 90 dB. A csövek minden paraméterét mikroprocesszor figyeli, mely rendellenes működés esetén azonnal beavatkozik, és ha kell a védelem leold. Ez nagyon praktikus csőhalál esetén, hiszen a hiba elhárításáig nem is engedi újra bekapcsolni a készüléket, így megelőzve a további meghibásodást.

Az erősítő négy aszimmetrikus bemenettel rendelkezik, de opcionálisan rendelhető három aszimmetrikus és egy szimmetrikus bemenettel is. Emellett egy aszimmetrikus kimenet is található a készüléken, ha netán valaki még rögzítene analóg hangot.

 

A VA350i hátoldali csatlakozói

Sajnos, akinek vaskosabb összekötő kábelei vannak, az nem tudja használni azokat, mivel a hely a bekötésükhöz elég szűkös. Ez egy ilyen kaliberű készülék esetében egyértelmű hátrány. A phono fokozat ugyancsak opcionálisan rendelhető akár MM, akár MC hangszedőhöz.

A prémium minőségű relés bemenetválasztó kapcsolók, illetve a be/ki kapcsoló gomb kissé érzékeny, ezért érdemes óvatosan közelíteni a készülékhez a véletlen működtetést elkerülendő. A régi műanyag távkapcsolót a cég fémházas szerkezetre cserélte, ami már kézbe fogva is más érzetet kelt, mint a korábbi kommersz darabok. A távpiszkálón enyhén kidomborodó, egy be/ki kapcsoló, valamint két-két bemenetválasztó és hangerő szabályozó gomb található, mely azonnal megszokható, így a háttrévilágítás hiánya senkit nem fog zavarni.

A beépített alkatrészek, a szükséges mértékben, de nem minden tekintetben nevezhetők az elérhető legmagasabb színvonalúnak. Itt már meg kellett kötni bizonyos kompromisszumokat, ami szerint a gyártó a készülékét pozicionálta termékkínálatában. Az összeszerelést viszont az elvárt magas minőséggel végzik, ahol csak lehet vezetékeket alkalmaznak.

VA350i belülről

Az erősítőt az egyszerűség, célszerűség és áttekinthetőség jellemzi leginkább. Az alkatrészek a nyomtatott áramköri lapokon példás rendben, szellősen sorakoznak, a vezetékek pontosan a megfelelő hosszúságúak, kényelmesen lehet velük dolgozni.

Hogy a készülék sokba kerül azon nem lehet vitatkozni. Hogy ez az ár megéri-e, azt mindenkinek magának kell eldönteni. Ha a csövek optimális esetben 10.000 órás élettartamára, és a gyártó által vállalt 4 és 1 (készülék és cső) év garanciára gondolunk, akkor már nem is tűnik annyira rossz üzletnek, mert a hang nagyon jó. Valamit a KR Audio-nál nagyon tudnak, mert az akusztikus zene fantasztikusan élő, a gép imádja a klasszikus zenét, az akusztikus jazz-t és mindent ami ehhez hasonlít, de emellett más műfajokon is jól teljesít. Persze ez a készülék sem univerzális, és nem minden hangfallal mutatja meg mire képes, azért mindenképpen érdemes vele próbát tenni vásárlás előtt.