Megjelent a Hifi Pig Magazin Evolution hangfaltesztje

A Hifi Pig internetes magazin tesztelte az RDacoustic Evolution hangfal Voxativ driverrel épített változatát, gyakorlatilag ugyanazt a modellt, mely a 17. AV-Trend és Hi-Fi Show rendezvényén demószobánkban is hallható volt.

Evolution modell tölgy oldallapokkal, és Voxativ hangsugárzóval

A teljes cikk megtalálható itt:

RDacoustic Evolution Loudspeakers

Csak pár gondolat a cikk megállapításaival, és a saját tapasztalatainkkal kapcsolatban. A kiállításon több látogatónk is kifogásolta a hangfalkábel csatlakozótermináljainak elhelyezését. Ezek jobbára esztétikai kifogások voltak. A cég álláspontja szerint az oldallapokon elhelyezett csatlakozók a lehető legrövidebb jelút elérését szolgálják, de a rendre felmerülő észrevételek miatt ma már megrendelésre legyártják a hangfalakat a hátlapon elhelyezett csatlakozókkal is. Azt hiszem ez a fajta gyártói rugalmasság csak azokat a cégeket jellemzi, amelyek készülékeiket igyekeznek teljesen a felhasználó igényeihez igazítani. Ez elképzelhetetlen tömegtermelés keretein belül.

A cikk szerzőjének szubjektív megállapításai szerint: “… a Voxativ hangsugárzóval épített egységek közül ez az elérhető legjobb.” Ezzel én magam sem szállnék vitába, de saját személyes tapasztalatom szerint – tekintve, hogy én már mindkettőt hallhattam – a Fostex sugárzóval épített változat közel olyan jó. A dobozok egyik konstruktőre szintén a Fostex változatot használja, mert a saját szobájában neki az tetszik jobban.

A magazin a teszt eredménye alapján a hangfalat az erősen ajánlott (Highly Recommended) minősítéssel értékelte, ami magáért beszél. Az értékelés főbb megállapításai a következők voltak:

  • Megépítettség: nagyon szilárd, és jól megépített
  • Hangminőség: Kifogástalan középső és felső frekvenciatartomány, de ne várjunk nadráglengető mélyeket.
  • Ár/érték arány: Rengeteg hangsugárzót kapni ennyi pénzért, de Voxativ-ot olcsóbban nehéz.

Pozitívumok:

  • Lenyűgöző középső és felső frekvenciatartomány
  • Jó megépítettség és lenyűgöző külső
  • Részletes, gyors és élő előadásmód

Negatívumok:

  • Nem képes igazán mély hangok előállítására.

Én a magam részéről még annyit tennék hozzá, hogy ez a hangfal – méretei miatt is – igényli a teret, de képes akár már 20 négyzetméter nagyságú helyiségben is megszólalni. A gyártó szerényen csak annyit közöl, hogy ezt a modellt 90 négyzetméterig bármilyen helyiségbe ajánlja.

A cikk minden megállapításával egyetértek, így a gyomordöngető mélyek hiányával is. Ez a doboz nem ezt tudja. A majdnem lineáris frekvenciamenete mellett már nem megy le a legalsó regiszterekig, de 45 Hz felett igen kiegyenlített hangzásképet, óriási három dimenziós teret, precíz hangszerhangokat produkál. Emellett egy szemet gyönyörködtető és különleges bútor.

Akinek a cikk vagy ez a bejegyzés felkeltette az érdeklődését, azt várjuk egy közös zenehallgatásra!