Lector ZXT70 hibrid integrált erősítő

A Lector cég az erősítéstechnológiában a hibrid megoldások mellett tette le a voksát, amiben úttörők voltak már megalakulásuktól – azaz 1982-től – kezdve. Claudio Romagnoli főtervező az előerősítő fokozatban kezdettől fogva elektroncsöveket alkalmaz, nincsen ez másként a legújabb integrált modellben sem. Aki kicsit is ismeri a márkát, vagy meglátogatta a weboldalát, az láthatta hogy modellváltásra nem túl gyakran kerül sor. Minden új készülék piacra kerülését hosszú fejlesztő munka előzi meg. Claudio elmondása szerint az öt(!!) fős cégből hárman a fejlesztéssel és minőség ellenőrzéssel foglalkoznak. Tulajdonképpen a készülékek minden részegységét beszállítók gyártják, az összeszerelést végzik saját üzemükben. Azért helyeznek különösen nagy hangsúlyt az összeszerelt készülékek hosszadalmas tesztelésére, mert a visszahívott termékek javítása túlságosan hosszú időt venne igénybe, és ezt nem engedhetik meg maguknak.

A ZXT70 piacra kerülését is hosszú fejlesztő munka előzte meg, de a végeredmény magáért beszél. A készülék kapcsolásait újratervezték, mely a korábban készített ZXT60-hoz képest jelentős javulást okozott. A tiszta A osztályú kapcsolásban működő előfokban gondosan válogatott 6922/ECC88 csöveket alkalmaznak, melyek ideális teljesítményéről optikai bias szabályozó rendszer gondoskodik.

A teljesítmény fokozatokban alkalmazott mosfetek új innovatív kapcsolás alkalmazásával szintén A osztályban állítják elő a 70 illetve 100 Watt kimenő teljesítményt 8 és 4 Ohm impedancia mellett.  Az eddigi tapasztalatunk szerint a 87 dB vagy ennél magasabb érzékenységgel rendelkező hangfalakat könnyedén hajtja. A megszólalás realisztikus, élethű, dinamikus.

Azt, hogy a Lector egy hagyományokat kedvelő cég mi sem mutatja jobban mint az, hogy az öt vonalszintű sztereó bemenet mellett az erősítő két analóg kimenetet is tartalmaz, ami még mindig jól jön a szalagos vagy kazettás magnók szerelmeseinek.

A tápellátásról két toroid transzformátor gondoskodik, egymástól elválasztva az elő és végfokozatot. E megoldás is igyekszik kizárni a meghajtó és teljesítményfokozatok káros egymásra hatását.

A készülék egyszerűen szép, bár el kell ismerni, hogy ez egy szubjektív kategória. Az ovális, fekete, matt, porfestett, préselt acél lemezből készült kaszni komoly tömeget és megfelelő szilárdságot garantál. A hárompontos alátámasztást biztosító, esztergált acél készüléklábakba illesztett gumigyűrűk a jobb elcsatolás mellett csúszásmentesen tapadnak a készülékállványok felületéhez, de aki még ennél is tökéletesebb elcsatolást szeretne, az rendelhet az opcionális, becsavarozható bronz tüskékből. A gyönyörűen polírozott, fekete plexi előlapon csak a két fényes, kerek acél tekerőgomb és a bekapcsolt állapotot mutató kék színű LED található. A bal oldali gomb a motoros, távvezérelhető hangerő szabályozó, a jobb oldali pedig a manuális bemenetválasztó.

A készülék tehát nincs elhalmozva kényelmi funkciókkal, hiszen a hangerőn kívül egyetlen funkció sem távvezérelhető, még készenléti állapota sincs, a ki- és bekapcsolást a bal oldalon elhelyezett billenő kapcsolóval kell elvégeznünk.Szerencsére sokan gondolják úgy, ahogy a Lector tervező csapata is, hogy egy készülékbe semmi felesleges dolgot nem szabad beépíteni. Ettől függetlenül az erősítő mellé a gyártó mellékeli azt a lapos, egyszerű, műanyag távvezérlőt, amivel minden Lector produktum működtethető. Tehát egyetlen távpiszkáló elég egy komplett Lector lánc irányításához.