Atlantic DAC

Az Atlantic DAC a cég legújabb fejlesztése, mely saját bevallásuk szerint a legjobb ár/érték arányt képviseli kínálatukban. Ha a termékkínálatot nézzük, akkor alulról a harmadik a sorban, alapára 4000 Euro, de az upgrade lehetőségekkel együtt értéke elérheti a 10000 Euro-t, mely már két kategóriával feljebb emeli.  A tervezésében az alábbi tényezők játszották a legfontosabb szerepet.

Direkt fűtésű pentódákat használnak együtemű triódás üzemmódban, az áramkörök tervezésekor az egyszerűséget tartották szem előtt, teljes DSD (akár 256xDSD) és PCM kompatibilitást biztosítanak  USB-n keresztül (csak USB 2.0 kábellel). A kimeneti oldalon PureCopper Lampizator márkájú kimeneti kondenzátorokat alkalmaznak. A jelátalakítást R2R kapcsolás végzi, mely csak a legmagasabban árazott készülékekre jellemző.

A szerkezet felépítéséhez a 4. szint alvázát, és a jóval magasabban árazott Lite 7 tápegységét és egyéb áramköreit használták fel. A csőcsere pofonegyszerű a könnyű hozzáférhetőség miatt. A puritán dizájn a minél magasabb műszaki színvonalú beltartalom elérését szolgálja, így nehéz ebben az árkategóriában jobb hangú készüléket találni – állítja a gyártó. A bemutatott készülék KR5 végcsövekkel épült, és bármilyen egyenirányító csővel használható.

 

A DAC szintén bemutatkozott a 2016 évi HI-FI Show rendezvényén, és különösen a nagyfelbontású felvételeken csillogtatta erényeit, mindegy volt hogy számítógépről USB kábelen vagy a Lector TL3 CD transzportról digitális koax-on keresztül jött a jel, a hang jó volt. Nem kicsit, hanem nagyon!

atlantic-plus-kr-3      atlantic-plus-kr-1

A dizájn ugyan egyszerű, bár szerintem amin elektroncső van, az már szép.

A 2017-ben több új változatban is rendelhető, mellyel a típus konfigurációs lehetőségei jelentősen kiszélesedtek, így sokkal jobban igazodik a vásárló igényeihez, valamint a későbbi upgrade kívánalmaihoz.

Az alapváltozatot az SE jelzésű modell képviseli, melyben a kimenő fokozatban két 6SN7GT kettős triódát alkalmaznak. A készülék alapára 4000 Euro+Áfa. Az egyenirányító csővel felszerelt  SE Plus változat – mely jelenleg készletről is beszerezhető – 5000 Euro+Áfa. A készülékről bővebb leírás található oldalunkon, és hamarosan tesztelni is fogjuk.

Atlantic SE Plus Volume

A Balanced változatban már négy darab (csatornánként kettő) 6SN7GT csövet alkalmaznak a kimenő fokozatokban, ára 5000 Euro+Áfa. Az egyenirányító csővel szerelt változat Balanced Plus jelzéssel 6000 Euro+Áfáért rendelhető.

Atlantic SE Balanced Plus Volume

Minden változat rendelhető hangerő szabályozóval ellátott kivitelben is, így a DAC megszólaltatásához elég egy végerősítő vagy monoblokk pár. (Szerencsére a LampizatOr gyárt ezt is!) Az alap csatlakozókészlet mellé további csatlakozók rendelhetők, így a DAC-ok konfigurálhatósága jelentős felhasználói szabadságot biztosít a tulajdonosának, és minden digitális készülékkel összeköthető, amely kétcsatornás digitális jelet továbbít a kimenetén.

Atlantic SE Plus csatlakozókészlete

Atlantic SE Balanced szimmetrikus (XLR) és RCA (cinch) kimenettel

Az ínyencek emellett beépíttethetik a Golden upgrade-et is, vagy rendelhetik eleve a Golden változatot, mely prémium minőségű csatlakozókészletet, csőkészletet, belső kábelezést, valamint minőségi és válogatott alkatrészeket takar. A csúcsváltozat ára 10000 Euro+Áfa.

Mint az a fenti képeken jól látható, a csatlakozók elhelyezése meglehetősen szellős, így bármilyen vastagságú kábel és kábelcsatlakozó könnyedén alkalmazható. Ez különösen fontos, ha már a DAC tulajdonosa korábban beszerzett olyan darabokat, melyek bekötése bizony helyigényes, és az alkalmazásukkal járó előnyökről nem kíván lemondani.

A rendeléskor további opciós lehetőség a LampizatOr által gyártott digitális és analóg, valamint hálózati kábelek beszerzése is, mivel azonban ez meglehetősen rendszerfüggő, így ezt kipróbálás nélkül nem javasoljuk. Ugyanakkor a készleten lévő kábeleink tesztelésére otthoni környezetben is lehetőséget kínálunk.

Az egyes változatokkal és az opcionális lehetőségekkel, későbbi upgrade feltételeivel kapcsolatban érdemes informálódni cégünktől a rendelés előtt.