Akusztikai korrekció – zajcsillapítás

A szobaakusztika korrekcióról sokszor és sokféleképpen esik szó hifis körökben. Egyre többen ismerik fel fontosságát, de legtöbben még mindig a készülékek, kábelek cserélgetésével igyekeznek zeneszobájukban a kívánt hanghoz eljutni.
Cégünk alakulásától fogva kiegészítő tevékenységként kezdte meg a különféle akusztikai elemek forgalmazását. Most a lakótér akusztikai kezelésének egy teljesen más területére szeretnénk egy példát hozni.
Pár hónappal ezelőtt egy ifjú hölgy szokatlan problémával fordult hozzánk, mely első hallásra egyáltalán nem tűnt olyannak, mely illeszkedne a cégünk profiljába. Átépített, felújított családi házuk emeletének zajcsillapításához kért segítséget, mivel a földszinti nappali zajai oly mértékben hallatszottak fel az emeletre, ami a nyugalmukat pihenésüket ellehetetlenítette különösen, ha vendégeket fogadnak, ami természetes módon nagyobb hangoskodással jár. Mivel nyílászáró beépítése a lépcsőházba nem jöhetett szóba, így első lépésként azt kellett megvizsgálni, hogy a kínálatunkban szereplő különféle akusztikai elemek alkalmasak-e a probléma megoldására. A helyszínre utaztunk, ahol először egy akusztikai beméréssel igyekeztünk megállapítani, hogy mi okozza a problémát. Ottjártunkkor mi is rácsodálkoztunk, milyen óriási visszhang tapasztalható a lépcsőházban, és ezt a mérési eredmények is megerősítették. Bizonyos frekvenciákon pl. 50 és 200 Hz-en, 2 kHz-en 1,8-2 másodperces utózengési időket mértünk, míg 170 és 250 Hz-en szinte teljes kioltások jöttek létre. Megállapítható volt továbbá, hogy a hangnyomás a földszinten mérthez képest az emeleten mindössze 10 %-kkal mutat kisebb értéket, tehát valóban úgy érezhetik a fent tartózkodók, mintha mellettük volnánk a lentiek. Miután átbeszéltük a problémát és a lehetséges megoldásokat, fontos volt annak tisztázása, hogy az általunk tervezett beavatkozás nem hangszigetelés, hanem zajcsillapítás. A megrendelő – maga is mérnök lévén – szerencsére pontosan értette a különbséget.

cof
cof

A lépcsőház mértei miatt csak a feljáróval szemközti fal és a mennyezet akusztikai kezelése jöhetett szóba, melyhez javaslatunk szerint a GIK Acoustics 244 Bass Trap elemei kerültek megrendelésre a felhasználó igényei szerinti színekben (vörös és fehér). A mennyezetre történő függesztéshez is a gyártó Cloud Mounting Brackets rögzítőit használtuk.
A munkát egy ismételt akusztikai méréssel kezdtük, majd állványoztunk, mértünk, számoltunk, mértünk, fúrtunk, tipliztünk, csavaroztunk és szép sorjában az eltervezett mintázatnak megfelelően elkezdtük felerősíteni a paneleket. A sztenderd, 60×60, illetve 60×120 cm-es méretű elemekkel a mennyezetet gyakorlatilag 2-3 cm-es térközökkel bevontuk, míg a falon lépcsőzetesen, jobbra és balra eltolva helyeztük fel a paneleket.

Már a munka közben, az elemek felrögzítése során hallottuk a folyamatos változást, ahogy csökkent az idegesítő visszhangosság, és mikor az állványt is lebontottuk, hirtelen egy nagyon kellemes akusztikai környezetbe kerültünk.
Az ismételt mérés igazolta is, amit a fülünkkel már addig is érzékeltünk: az utózengési időt 100 Hz felett minden frekvencián sikerült 0,7 mp körüli vagy annál alacsonyabb értékre csökkenteni, ezzel a visszhang gyakorlatilag megszűnt, és eltűntek a fent említett kioltások is. A 100 Hz alatti mélyhangok esetében ugyan a visszhangosság megmaradt, de ez csak akkor jelenthet problémát, ha az otthoniak szubládát használnak.

Az eredménnyel a megrendelő is elégedett volt, melyről az alábbi levélben tájékoztatott bennünket:

“Kedves János!
Szeretném ismét megköszönni a munkátokat. Az akusztikai panelek beváltották a hozzájuk fűzött elvárásokat / reményeket. Sokkal nyugodtabban telt az elmúlt 2 hét, mint szokott. Éjszaka nem keltek a gyerekek a felnőttek miatt, reggel meg a felnőttek a gyerekek miatt. Az egész fenti résznek teljesen megváltozott az akusztikája. Szóval elértük a kívánt hatást. Nagyon köszi még egyszer. Külön köszönet, hogy belefért még karácsony előtt a telepítés.

Nagyon boldog, egészségben gazdag, sikerekkel teli új évet kívánunk a csapatnak!

Üdv, Dóra”