KR Audio Electronics

A cég az 1980-as évek második felében kezdett elektroncsövek gyártásába Prágában, az akkori Tesla gyárban, és később hozzákezdett a saját készítésű elektroncsöveik felhasználásával erősítők kifejlesztésébe is. A cég vezetését az időközben elhunyt társalapító Ricardo Kron őzvegye, Dr. Eunice Kron látja el. Ez az apró termetű hölgy, csupa tűz és energia, maga is a high-end megszállottja. Bár korábban már volt a márkának magyarországi forgalmazója, és a KR Audio elektroncsövek bizonyítottak a DIY megszállottak körében, erősítőik szinte ismeretlenek hazánkban annak ellenére, hogy kvalitásaikat számos díjjal és elismeréssel honorálta a nemzetközi szaksajtó.

Prágai üzemükben tett látogatásom során magam is meggyőződhettem arról, hogy szakembereik milyen precizitással, szakértelemmel és odaadással végzik munkájukat. Készülékeik túlnyomórészt kézi munkával készülnek, és gondos bevizsgáláson, minőség ellenőrzésen esnek át, mielőtt szállításra előkészítik azokat. Nem tartanak fenn szervizhálózatot annak ellenére, hogy a világ szinte minden tájára szállítanak, hanem az esetlegesen meghibásodott készülékeket – és ez nem gyakran fordul elő – visszahívják és maguk végzik el a szükséges javításokat.

Készülékeik hibrid konfigurációban készülnek, míg az előerősítést félvezetős elektronika végzi, a teljesítményfokozatban elektroncsöveket alkalmaznak. Utóbbiak többségét saját üzemükben állítják elő. A Ricardo Kron által tervezett, és Marek Gencev főmérnök által továbbfejlesztett T1610 típusú kettős trióda ma a világ legnagyobb audio célra készített triódája. Az ezekkel épített erősítők közül a Kronzilla DX monoblokkok 2016-ban elnyerték a német Image HI-FI elismerését.

Elektroncsöveik élettartama átlagosan felével, kétharmadával hosszabb, mint más típusoké, így ár/érték arányukat tekintve nem nevezhetőek drágának. Akik ismerik hangzásukat azt mondják, hogy az a félvezetős elektronikákéra emlékeztet dinamikában, sávszélességben, gyorsaságban.